بیماری های لثه و پریودنتال
بیماری های لثه / بسیاری از ما در مورد بیماری پریودنتال شنیده ایم، اما تعداد کمی از آنها می دانند که این بیماری دقیقاً چه معنایی دارد، چه چیزی باعث آن می شود و چگونه می توان آن را درمان کرد. در صورت بیماری پریودنتال، یا بافت ها، استخوان ها یا لثه های اطراف دندان یا همه اینها با هم ملتهب می شوند.
بیماری پریودنتال یک بیماری مزمن طولانی مدت است که در اکثر موارد کاملاً عاری از علائم و هرگونه درد است. بنابراین، اغلب اولین علامت مشاهده شده خونریزی لثه، افزایش تحرک دندان است و زمانی که این روند فعال می شود با درد حاد همراه است. این علائم فقط در حالت پیشرفته، زمانی که درمان بیماری طولانیتر و پر زحمت است، باعث ایجاد مشکلاتی میشود.
انواع بیماریهای پریو دنتال ( بیماریهای لثه )
بیماری های پریودنتال را می توان به دو گروه عمده طبقه بندی کرد.
یکی التهاب سطحی لثه (سطح لثه) است، در حالی که دیگری التهاب عمقی و درونی لثه است،
التهاب زیر سطحی درونی و عمقی
در التهاب های درونی و عمقی در صورت عدم درمان، به بافت های استخوانی که دندان ها را محکم می کنند، انتشار می یابد. این مورد اخیر با آسیب غیر قابل برگشت سیستم نگهدارنده دندان همراه است. این روند معمولاً با التهاب سطحی لثه شروع می شود که ممکن است به دلیل نادیده گرفته شدن بهداشت دهان، یا مسواک زدن ناکافی، هرچند منظم، و همچنین استفاده نادرست، یا عدم استفاده از وسایل بین دندانی باشد.
التهاب سطحی
پاسخ طبیعی بدن ما به تجمع پلاک روی سطح دندان، التهاب لثه است که قصد دارد این توده باکتریایی را از بین ببرد، اما دندانها سطوح سختی در حفره دهان هستند که پلاکها میتوانند برای همیشه به آن بچسبند. به تنهایی قادر به حذف نیست. در عرض دو روز پلاک به دلیل مواد معدنی موجود در بزاق سخت می شود و به تدریج کلسیفیه می شود و به جرم تبدیل می شود. اگر پلاک برداشته نشود، ممکن است در عرض چند روز، التهاب لثه ایجاد شود. با تشخیص آن به عنوان کانون های دندانی، بدن ما تصمیم می گیرد تا این رسوب جرم را که در زیر خط لثه پیشرفت می کند و با تجزیه بافت استخوانی ، باعث ایجاد پریودنتال می شود، از بین ببرد. بیماری. با این حال، در نتیجه، ساختار نگهدارنده دندان ها خراب می شود، که در صورت عدم درمان، حتی ممکن است منجر به از دست دادن دندان شود.
در نهایت عدم توجه به التهاب سطحی که در اثر جرم دندان به وجود می آید و به داخل لثه نفوذ میکند و بیماری را عمیق تر می کند. شاید بهترین درمان در ابتدا رعایت بهداشت دهان و دندان و در مرحله دوم جرمگیری های مداوم سالانه از بروز بیماریهای پریو دنتال جلوگیری کرد.
علائم همراه بیماری پریودنتال:
- خونریزی لثه
- لثه های متورم
- لق شدن دندان ها
- حرکت دندان ها
- تحلیل لثه (زیبایی به خطر افتاده و مشکلات در تمیز کردن/باقی ماندن مواد غذایی ، حساسیت دندان)
- بوی بد دهان (هالیتوزیس)
- از دست دادن دندان
با توجه به موارد فوق، عدم تشخیص و مداخله به موقع، این فرآیند به بافت استخوانی گسترش یافته و آسیب های جبران ناپذیری را به همراه دارد. درمان شامل متوقف کردن پیشرفت بیماری و غیرفعال کردن التهاب با استفاده از روشهای مختلف تمیز کردن، ترجیحاً با مداخلات غیر جراحی – اما در موارد شدید حتی جراحی – است.
شاید برای شما جذاب باشد:
تاثیر سیگار بر پریودنتال
برخی عادات بد مانند سیگار کشیدن باعث تشدید بیماری، پیشرفت آن و تسریع روند آن می شود. بنابراین، ترک سیگار، معاینات مکرر و برداشتن کامل پلاک و تارتار در تمام سطوح دندان توصیه می شود.
ترک سیگار یک مرحله کلیدی در درمان بیماری پریودنتال است
برخی بیماری ها (به عنوان مثال دیابت)، شرایط خاص (بارداری)، مصرف برخی داروها، بیماری های هورمونی، خون ساز (تشکیل دهنده خون) و ایمونولوژیک می توانند باعث ایجاد یا تشدید این روند شوند. در بسیاری از موارد چندین عامل ایجاد کننده و تشدید کننده به طور مشترک در بیمار وجود دارد
بیماریهای ارثی پریودنتال
اشکال خاصی از بیماری پریودنتال وراثتی هستند و هیچ ارتباطی با بهداشت دهان و دندان ندارند. آنها توسط یک سویه خاص از فلور باکتریایی ایجاد می شوند، به ترتیب سیر سریع تری دارند و با نکروز بافتی شدیدتر همراه هستند. درمان آنها بیشتر شبیه درمان بیماری پریودنتال ناشی از پلاک است.
درمان بیماریهای لثه ( پریودنتال )
از آنجایی که بیماری پریودنتال با از دست دادن بافت غیر قابل برگشت همراه است، پیشگیری از اهمیت بالایی برخوردار است. برای این منظور مراقبت های دهان و دندان در منزل و به طور منظم (حداقل سالانه برای بیماران سالم و دو سال یکبار برای بیماران مبتلا به بیماری پریودنتال)، معاینات دندانپزشکی، درمان حرفه ای و همه جانبه بهداشت دندان مورد نیاز است. کلینیک دکتر احمدی زاده فرصت هایی خوبی را برای آموزش موارد بهداشتی و رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین آموزش نحوه صحیح مسواک زدن در معاینات حضوری با متخصص و همچنین در سایت و صفحات مجازی در شبکه های اجتماعی صفحه اینستاگرام دکتر احمدی زاده در اختیار شما قرار خواهد داد که با رعیت این اصول خطر کمتری سلامت لثه های شما را تهدید خواهد کرد .
همچنین اگر پریودنتیت از قبل وجود داشته باشد، درمان پریودنتال برنامه ریزی شده و توسط متخصص پریودنتیست انجام می شود.
مراحل درمان پریودنتیت:
جرم گیری روی لثه (برداشتن جرم از سطح خارجی دندان و لاک دندان که تا کل سطح دندان امتداد می یابد (حذف جرم بصورت حرفه ای).
دستورالعمل بهداشت دهان و دندان: از آنجایی که شایع ترین دلیل ایجاد بیماری پریودنتال ایجاد پلاک و جرم است، برای موفقیت کوتاه مدت و طولانی مدت درمان ضروری است و به همین دلیل ممکن است چندین جلسه نیاز باشد.
ارزیابی وضعیت پریودنتال با استفاده از پروب گیج و رادیوگرافی. این یک شیوه تشخیص کاملاً بدون درد است.
برداشتن دندانهای غیرقابل ترمیم:
برداشتن دندانها بیش از حد خراب برای جلوگیری از عفونت مجدد دندانهای تمیز شده و قابل نجات با باکتریهایی که باعث بیماری پریودنتال میشوند.
برداشتن دندان با پوسیدگی استخوانی پیشرفته، نامناسب برای اهداف پروتز.
جرم گیری زیر لثه و پلانینگ ریشه
تمیز کردن مکانیکی ریشههای دندان (جرمگیری اولتراسوند و برنامهریزی دستی ریشه) ممکن است با مواد شیمیایی (ضدعفونی پاکتها با ژل کلرهگزیدین) یا تجویز آنتیبیوتیک در صورت لزوم تکمیل شود.
اسپلینت پریودنتال در صورت نیاز، رفع اضافه بار اکلوزال با استفاده از سوهان.
جایگزینی ترمیم های دندانی که باعث احتباس پلاک می شود:
فاصله داشتن روکشها، ترمیم های نا منظم و غیر اصولی دندان (روکش ها، بریج ها)، پرکردگی ها، آنله ها علاوه بر ایجاد تحریک مکانیکی، چسبندگی پلاک های حاوی باکتری های بیماری زا و در نتیجه تمیز کردن را دشوار می کند.
ساخت دندان های جایگزین موقت طولانی مدت: برای ترمیم بی دندانی و کاهش اضافه بار اکلوزال.
پس از درمان، 6 تا 8 هفته زمان بهبودی لازم است و پس از آن موفقیت درمان مجددا ارزیابی می شود.
در بیماری پریودنتال اولیه یا متوسط، مجموعه درمان های ذکر شده در بالا ممکن است کافی باشد، اما بیماری پریودنتال پیشرفته همراه با از دست دادن شدید استخوان ، ممکن است نشان دهنده درمان های بعدی یا حتی جراحی باز پریودنتال باشد.
در طول درمان پریودنتال، کاهش جرمها و درمان بیماری باعث تحلیل رفتن لثه می شود که ممکن است به معنای به خطر افتادن زیبایی دندان های جلویی باشد و با قرار گرفتن در معرض سطوح ریشه ممکن است حساسیت دندان ایجاد شود. ما تلاش می کنیم چنین عوارض جانبی را به حداقل برسانیم، اما در صورت از دست دادن استخوان ف بازگشت آنها اغلب اجتناب ناپذیر هستند.
درمان خانگی بیماریهای لثه
روش هایی هم برای درمان خانگی و هم در مطب حساسیت دندان وجود دارد. در موارد شدیدتر از دست دادن استخوان در مقیاس بزرگ و تحلیل لثه در پی درمان پریودنتال (جراحی باز و بسته) رخ میدهد و قرار گرفتن لبههای روکشها و بریجهای قدیمی یا ریشههای دندان منجر به زیباییشناسی به خطر میافتد که نیاز به جایگزینی قدیمیها دارد. ترمیم های دندان
درمان پریودنتال همه جانبه به جراحی بسته و جراحی باز پریودنتال ختم نمی شود. در موارد خاص، جراحی های اصلاحی یا ترمیم ایمپلنت معمولی یا دندانی نیز ممکن است مورد نیاز باشد. البته لازم به ذکر است که گزینه جراحی ایمپلنت تنها زمانی ایجاد می شود که بیماری پریودنتال از بین برود، زیرا باکتری های زمینه ای ممکن است بافت های استخوانی اطراف ایمپلنت را نیز آلوده کنند.
بیماری پریودنتال از آنجایی که یک بیماری مزمن است، وقتی ریشه کن شود، باید به همان روشی که هیپرتونی یا دیابت درمان می شود، درمان شود. ممکن است با معاینات بعدی و درمان هایی که به عنوان نگهداری پریودنتال شناخته می شوند، کنترل شود، اما فرد هرگز بیمار پریودنتال نیست. برای بهترین نتایج درمانی و حفظ طولانی مدت آن، همکاری بیمار، گزارش معاینات منظم و تغییرات در سبک زندگی توصیه شده توسط پریودنتیست ضروری است.
اگر هر یک از علائم پریودنتال را در خود احساس کردید یا در صورت داشتن هر گونه سوالی، به کلینیک دندانپزشکی دکتر احمدی زاده مراجعه کنید، همکاران ما خوشحال خواهند شد که شما را راهنمایی کنند.
بدون نظر